dilluns, 16 de gener del 2012

Carta oberta als afiliats/des del PSC de les Comarques Gironines

Esbós per ser debatut, canviat o escrit de nou pel conjunt dels afiliats i afiliades de les Comarques Gironines que hi vulguin participar. Comarques gironines, gener de 2012


El col·lectiu Idees per Girona, on hi ha persones de diferents territoris i sensibilitats del PSC Comarques Gironines, hem creat  el document us fem arribar i us convidem a unir-vos i reivindicar un socialisme més fort i obert al conjunt de la ciutadania.

Un moment pel coratge de la renovació i el debat de les idees
El Partit dels Socialistes de Catalunya a Comarques Gironines ha aconseguit objectius ambiciosos amb treball, esforç i obstinació des de l’any fundacional de 1978, com la representació del municipalisme o la presència institucional a diferents conselleries en els primers governs socialistes de Catalunya, que aporten una història i un llegat que ens faran arribar a totes les consecucions futures, si som capaços de portar a terme conjuntament els canvis necessaris i improrrogables per adaptar les nostres idees al socialisme del segle XXI. El 7è Congrés del PSC a les Comarques Gironines ha de ser el de la renovació ideològica, el de la incorporació de noves veus i el de l’inici d’un nou projecte.

La democràcia en el funcionament del partit ha esdevingut imprescindible
Escollir entre diferents opcions els càrrecs de la federació enriquiria la democràcia interna i enfortiria el nostre partit. Les eleccions entre projectes diferents són garantia de pluralitat democràtica. La democràcia, que és un sistema àmpliament experimentat a tot occident, no comporta divisions, sinó que les eleccions acaben vestint una unitat més ferma i sòlida al llarg del temps travada amb els llaços del respecte mutu, el diàleg obert i la tolerància a les opinions diferents. La transparència, els mecanismes de control democràtic de funcionament del partit, el suport a les agrupacions locals com a elements claus del territori, el desenvolupament de debats entre opcions diferents, l’elecció directa per part dels afiliats dels nostres representants, les llistes obertes, les primàries dels candidats obertes a la ciutadania, la no duplicació de càrrecs ni de salaris, l’actitud positiva i generosa, el saber fer equips, l’obertura a la ciutadania i, sobretot, els lideratges compartits i en xarxa són elements claus per evitar que el nostre partit sigui percebut com un artefacte vell del segle XIX.

Un nou projecte per rellançar la unitat i la fortalesa de les nostres idees
Una nova etapa, després del seguit de dures i doloroses derrotes electorals dels últims temps, és un imperatiu. Un nou inici que reculli l’experiència i el coneixement acumulats, que compti amb tothom sense exclusions de cap mena, que sàpiga utilitzar les opinions diverses per elaborar un nou discurs, i que renunciï als equilibris dèbils pel coratge de caminar plegats. Un nou projecte adaptat als temps on es recuperi el treball i l’esforç constant a favor de la proximitat i l’acostament a la ciutadania. Aquest és l’únic camí per respectar el passat del nostre partit i l’admiració per a la seva trajectòria, tornar-lo a fer gran i acostar els nostres valors de nou a la majoria de la ciutadania. Cal una empenta renovadora.

El socialisme, el catalanisme i Comarques Gironines
El Partit dels Socialistes de Catalunya ha de superar els vells debats per inaugurar-ne de nous. Trenta anys després de l’inici de la democràcia a Espanya, és tan evident que el socialisme és una ideologia transversal que supera fronteres d’Estats i de nacions; com que el catalanisme i el federalisme són elements definidors de la  ideologia socialista i que la nostra principal responsabilitat és la defensa dels interessos del conjunt de ciutadans i ciutadanes de Catalunya i de les Comarques Gironines. El PSC de Comarques Gironines ha de defensar i servir els interessos de la ciutadania gironina i ser una eina per transformar la societat i convertir-la en més justa socialment. Socialisme i catalanisme no s’exclouen, sinó que es complementen i s’enriqueixen. Ara no som el partit central de Catalunya, però continuem essent l’esperança per a la gent d’esquerres del nostre país.

Renovar l’esforç a favor de la gent amb el municipalisme
El PSC ha estat un partit de govern a Catalunya, perquè va créixer amb l’experiència dels governs municipals. Els Ajuntaments són les institucions més properes al conjunt de la ciutadania. El Partit Socialista de Catalunya a Comarques Gironines ha de desenvolupar una intensa labor per difondre la ideologia a tots els pobles i ciutats de la comarca i cercar els representants que desenvolupin amb exemplaritat els valors que ens uneixen, com són el treball, l’austeritat, la constància, la igualtat d’oportunitats, la llibertat i la fraternitat. 

El PSC, un partit obert de bat a bat al conjunt de la ciutadania
El socialisme, basat en l’avenç i el progrés col·lectius per mitjà de la redistribució de la riquesa, és una ideologia en continu canvi i adaptabilitat al territori i temps on es desenvolupa. La renovació ideològica ha de ser construïda obrint debats a tots els afiliats i afiliades i al conjunt de la ciutadania que hi vulgui participar. En plena onada de la dreta catalana i espanyola per instal·lar els preceptes neoliberals com si fossin veritats universals, les esquerres progressistes han de trobar els suports i les complicitats per reconstruir un projecte a favor de la igualtat d’oportunitats com a única garantia dels drets i les llibertats de les persones.      

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada